Drie prijzen zijn er te vergeven bij het Groninger Studenten Cabaret Festival. Er waren drie finalisten die amper voor elkaar onderdeden. Dus wat zou het mooi geweest zijn als ze alle drie met een prijsje onder de arm huiswaarts hadden kunnen keren.

Maar zo werkt het niet. De jury gaf haar belangrijkste prijs aan Tim Kroezen die zich daarmee officieel winnaar mag noemen van de 36e editie van het festival dat van woensdag tot en met vrijdag plaats vond in de Groninger Stadsschouwburg. De 31-jarige Utrechter Kroezen heeft ‘mega veel potentie’, aldus de jury. So far so good.

Dat diezelfde jury (gevormd door Maartje Flipse, Tessa Harmsen, Laurens Krispijn de Boer en Mike Peek) de persoonlijkheidsprijs schonk aan de jonge twintiger Finn Visser viel ook te billijken. Die prijs honoreert een beloftevol talent en wat Visser liet zien behelst inderdaad veel van wat zo maar zou kunnen leiden tot een glorieuze carrière.

De derde finalist, Jelle Brouwer (30), was het kind van de rekening. Hoewel hij, net als de andere twee finalisten, een overtuigende, bij vlagen uiterst grappige act neerzette, stond hij na afloop met lege handen. Publiek is genadeloos. Het verkoos de verrassende logica van Visser boven de rake typeringen van Brouwer. Zijn programmaatje, met het prachtige liedje Onverwacht geluk, had iets meer verdiend.

De nek-aan-nekrace zegt wel iets over het niveau van de avond: dat was aangenaam hoog. Er stonden drie cabaretiers voor wie het grote podium nu al geen geheimen lijkt te kennen. Alsof ze er al jaren op actief zijn. Aan actualiteit of maatschappelijke betrokkenheid doen ze niet. Waar de een (Visser) met een overdaad aan goede grappen en snedige oneliners, zijn angst voor verburgerlijking tracht te bezweren, daar verbaast de ander (Brouwer) zich over de stupiditeit van Google-reviewers en vrijgezellenfeestvierders. Met een scherpe blik ontleed hij deze mensensoort.

Tim Kroezen is de terechte winnaar van het festival. Alleen al zijn absurde openingsact is er een om in te lijsten. Daarin dreigt hij ruzie te krijgen met twee 12-jarige straatschoffies over het juiste gebruik van Latijnse naamvallen. Via de droge opmerking ‘ik ben niet goed in conflicten’ schetst hij vervolgens een al even krankzinnige situatie in een kroeg naar aanleiding van de opmerking ‘zoek je problemen?’. Ja, bij voorkeur wiskundige. Zonder dat het geforceerd aandoet behandelt Kroezen daarna nog uiteenlopende onderwerpen als ‘gemberpolarisatie’ en het stelen van een vol winkelmandje. Zijn woede-uitbarsting over Het Bananenlied is hilarisch.

De drie finalisten beginnen in januari aan de Finalistentour en zijn dan te zien door heel Nederland.

 

Foto: Diepzeekonijn